Interview
Zo verantwoord zijn onze pensioen-beleggingen
Steeds meer werkgevers vinden het belangrijk dat het pensioengeld van hun werknemers verantwoord wordt belegd. Maar wat bedoelen we dan met verantwoord pensioenbeleggen? En welke benchmarks gebruiken we om dat te bepalen? Nathalie van Toren, Manager Responsible Investment bij NN Group, praat je bij.
Bij Nationale-Nederlanden beleggen we de pensioenpremies van onze klanten op een verantwoorde manier. “Twee belangrijke onderdelen van ons verantwoorde beleggingsbeleid zijn de integratie van ESG-criteria en het actief aandeelhouderschap”, vertelt Nathalie.
Wat betekent dat in de praktijk?
ESG staat voor Environmental, Social and Governance. Dit zijn milieu, sociale én bestuurlijke criteria waaraan bedrijven moeten voldoen. Denk aan het beperken van CO2-uitstoot of het tegengaan van klimaatverandering. En/of aan goede arbeidsomstandigheden voor werknemers, diversiteit of een eerlijk beloningsbeleid.
“Het is van belang om regelmatig met bedrijven over hun ESG-prestaties te spreken”, vertelt Nathalie. “Denk aan het duurzaamheidsbeleid en de strategie van een bedrijf. Wat zijn de doelstellingen? Welke vooruitgang boeken bedrijven? En waaruit blijkt dat ze beter presteren dan eerst?”
“We roepen bedrijven ook ter verantwoording over de dingen die niet goed gaan”, vervolgt ze. “Zodat ze met maatregelen komen voor verbeteringen. Zo stimuleren we hen steeds verantwoorder te ondernemen.”
Stemrecht
Naast de ESG-gesprekken is het stemrecht een belangrijk onderdeel van de verantwoorde beleggingsstrategie. Nathalie: “Tijdens aandeelhoudersvergaderingen stemmen we bijvoorbeeld op benoeming van bestuurders. Ook stellen we vragen. Zo laten we weten wat wij belangrijk vinden. Bijvoorbeeld als het gaat om degelijk bestuur of het duurzaamheidsbeleid van een bedrijf.”
‘Steeds meer mensen beseffen dat ze via hun pensioen kunnen bijdragen aan een duurzame wereld.’
Actieve rol
De samenleving vraagt ook om zo’n actieve rol van (pensioen)verzekeraars, merkt Nathalie. “Steeds meer mensen beseffen dat ze via hun pensioen kunnen bijdragen aan een duurzame wereld. Als grote financiële instelling willen we de overgang naar een duurzame economie stimuleren. Daarom zijn we nauw betrokken bij de bedrijven waarin we beleggen. En stimuleren we hen steeds verantwoorder te ondernemen. Bedrijven die dat goed doen, halen op de lange termijn ook vaak een beter rendement.”
Drie verschillende benchmarks
Er zijn verschillende benchmarks (vergelijkingsonderzoeken) waarbij je (pensioen)verzekeraars met elkaar kunt vergelijken. Nathalie licht drie belangrijke benchmarks toe.
1. Internationale duurzaamheidsindexen
“Om te beginnen hebben we een plek in twee grote internationale duurzaamheidsindexen”, vertelt Nathalie trots. Institutionele beleggers gebruiken deze indexen om beleggingsfondsen samen te stellen.
Dow Jones Sustainability Index (DJSI)
“We staan als Nederlandse verzekeraar in de Dow Jones Sustainability World Index”, vertelt Nathalie. “Met een score van 80 uit 100 horen we bij de beste 10% van onze sector wereldwijd.” En dat is best een prestatie. De Dow Jones Sustainability Index (DJSI) is namelijk één van de belangrijkste duurzaamheidsindexen ter wereld.
FTSE4Good
“Daarnaast zijn we opgenomen in de FTSE4Good Index Series”, gaat Nathalie verder. “Deze index meet de prestaties van bedrijven op basis van ESG-criteria. Wij scoren een 4,1 uit 5. Dat is hoog. Het is fijn dat ons aandeel in deze indexen is opgenomen. Maar het is ook een professionele bevestiging dat we met onze strategie en resultaten op de goede weg zijn.”
2. Internationale ESG-beoordelingen
Naast internationale benchmarks zijn er internationale bureaus die de ESG-prestaties van bedrijven meten. Nathalie: “Zij beoordelen een groot aantal van onze activiteiten. Van dataprivacy tot verantwoord beleggen. En van onze CO2-uitstoot tot diversiteit. De uitslagen van deze onderzoeken bevestigen het positieve beeld dat we op de goede weg zijn.”
Sustainalytics en MSCI
Zo deed onderzoeksbedrijf Sustainalytics in 2022 onderzoek onder 138 verzekeraars. “Dat leverde ons een achtste plek op”, zegt Nathalie. Sustainalytics voerde zogenaamde ‘ESG Risk Ratings’ uit, om te kijken of bedrijven risico’s lopen rondom ESG-thema’s.
CDP (Carbon Disclosure Project)
Een andere beoordeling is die van non-profitorganisatie CDP. “Zij beoordelen onze rapportages over onze klimaatrisico’s, en inspanningen om CO2-uitstoot te verminderen”, licht Nathalie toe. “De beoordelingen lopen van A tot en met D, en wij scoren een B rating.”
3. Nederlandse benchmarks
Naast internationale onderzoeken zijn er ook Nederlandse benchmarks die zich specifiek richten op verantwoord beleggen. Hoe beoordelen zij ons?
VBDO Benchmark
De VBDO Benchmark Verantwoord Beleggen door Verzekeraars doet onderzoek onder de dertig grootste verzekeraars in Nederland. Hoe ziet hun verantwoorde beleggingsbeleid eruit? Hoe brengen ze dat in de praktijk? Welke resultaten bereiken ze? En hoe transparant zijn ze over hun beleid en resultaten?
Nathalie: “We zijn in 2021 gestegen van de derde naar de tweede plek in de benchmark. Daar zijn we ontzettend blij mee.”
Eerlijke Verzekeringswijzer
Een ander bekend onderzoek is de Eerlijke Verzekeringswijzer. “Zij beoordelen het beleggingsbeleid van Nederlandse verzekeraars op basis van duurzaamheidsthema’s en sectoren waarin ze beleggen,” legt Nathalie uit.
Deze benchmark laat verschillende resultaten zien. “Op thema’s als mensenrechten, arbeidsrechten en corruptie scoren we goed”, zegt Nathalie. “Maar op thema’s als visserij en dierenwelzijn scoren we op dit moment minder goed.”