Duurzaam hoeft niet duur te zijn: 10 tips om energie én geld te besparen

Alles wat we doen bij Nationale-Nederlanden baseren we op onze drie waarden: care, clear, commit. Want de keuzes die we vandaag maken, hebben invloed op hoe de wereld er morgen uitziet. We zien er bijvoorbeeld op toe dat we je pensioen verantwoord beleggen. Maar zelf kun je ook bijdragen aan een groene toekomst. En dat is goedkoper dan je misschien denkt. Tien tips waar je portemonnee én de planeet blij van worden.



1.  Zet de knop om: check je energieverbruik

De prijzen van gas en stroom zijn nog steeds hoog. Het loont dus om te letten op je energieverbruik. Om op dagelijkse basis energie te besparen, hoef je niet per se je hele huis te verbouwen. Met kleine acties kom je al een heel eind.


Douche wat minder lang, of gebruik een waterbesparende douchekop. Laat licht niet onnodig aan en zet de verwarming ’s winters wat lager. Wist je dat zo’n 370 tot 900 euro per jaar kunt besparen door alleen de ruimtes te verwarmen waar je veel bent en tussendeuren te sluiten? Blijft het toch fris binnen, dan kunnen tochtstrips en radiatorfolie helpen.


2.  Verklein je afvalberg

Van plastic verpakkingen tot papieren kranten: iedere dag produceren we persoon ongeveer 1,5 kilo afval, volgens Milieu Centraal. Gelukkig is het niet heel moeilijk om je afvalberg te verkleinen. Neem bijvoorbeeld je eigen waterfles, koffiebeker of broodtrommel mee als je de deur uitgaat. Doe boodschappen met een tas van thuis. En plak een nee/nee-sticker op je brievenbus.


'Per jaar gooien we ruim 33 kilo voedsel per persoon weg'

3.  Voorkom verspilling

Jaarlijks gooien we per persoon maar liefst 33 kilo goed voedsel weg. Zonde, toch? Door boodschappen slim in te kopen (met een lijstje!), voorkom je voedselverspilling. Restjes kun je invriezen of als lunch naar kantoor meenemen. Of maak er eens een maaltijdsoep, salade of omelet van.


En gebruik je de Too Good To Go-app al? Daarmee bestel je een verrassingspakket met goed eten dat nog over is van restaurants of winkels in de buurt. Een leuke manier om impact te maken. Ook bij supermarkten kun je steeds vaker eten redden.


4.  Eet wat minder vlees

Met een vegetarisch menu bespaar je een hoop CO₂-uitstoot, water en vaak ook geld. Lange tijd waren vleesvervangers duurder dan vlees. Maar dankzij de inflatie is dat prijsverschil flink afgenomen. De goedkoopste vleesvervangers zijn nu gemiddeld voordeliger dan de goedkoopste dierlijke producten. Dat blijkt uit onderzoek van supermarktonderzoeker Questionmark.


Het allergoedkoopst? Het vlees of de vleesvervanger weglaten, vaak heb je het niet nodig!

Met de nodige kruiden, specerijen en bijvoorbeeld peulvruchten is een pasta, couscous of risotto net zo lekker.


5.  Koop lokaal en seizoensgebonden 

In de supermarkt kun je het hele jaar door bijna alle soorten groente en fruit kopen. Maar dat is niet altijd even duurzaam. Er is vaak veel energie nodig om deze producten te verbouwen en vervoeren.




Lokaal en seizoensgebonden eten is beter voor het klimaat én voor je portemonnee. Denk aan aardbeien in de zomer en wortels in de winter. Wil je een klimaatbewuste keuze maken? Bezoek wat vaker de markt, of ga eens langs bij de lokale boer of teler.


6.  Verbouw je eigen voedsel

Nóg duurzamer: zelf voedsel verbouwen. Hoe leuk (en lekker) is het om appels, aardappelen of tomaten uit eigen tuin te eten. Heb je geen eigen tuin? Verbouw je groente en fruit dan in plantenbakken op het balkon. Of neem deel aan een gemeenschappelijke moestuin. Door voedsel te kweken bespaar je ook weer op je boodschappen.


7.  Repareer je spullen voor je nieuwe koopt

Is die laptop echt aan het einde van zijn latijn? Of kan ‘ie misschien toch nog wat langer mee? En die broek met de kapotte rits, misschien kan die met een beetje moeite nog wel gemaakt worden. Schrijf je spullen niet te snel af en kijk of je ze kunt repareren. Hergebruik is altijd duurzamer dan weggooien.

‘Wat dacht je van een kledingruil?’

Ben je zelf niet zo handig? In steeds meer steden zijn Repair Cafés te vinden. En wil je toch van je spullen af zonder ze weg te gooien? Dan kun je ze misschien aan iemand schenken, verkopen of naar de kringloop brengen.


8.  Deel, leen of ruil

Hoe vaak gebruik jij een statafel, biertap of boormachine? Veel spullen heb je maar eens per (paar) jaar nodig. Dan is het zonde om ze nieuw aan te schaffen. Op een deel- en ruilplatform als Peerby leen je voor een klein prijsje spullen van mensen uit de buurt. Ook je eigen gereedschap, schaatsen of dj-set kun je hierop aanbieden.


En wat dacht je van een kledingruil? Hier geef je je eigen kleding een tweede leven en vul je je garderobe – vaak gratis – meteen weer aan.


9.  Kies voor tweedehands

Van boeken tot kasten en kleding: met een vintage aankoop haal je iets bijzonders in huis. Bovendien is tweedehands winkelen beter voor het milieu en scheelt het ook veel geld. Ga eens langs bij een rommelmarkt, kringloopwinkel of zoek online naar tweedehands spullen.


10.  Pak wat vaker de fiets (of rijd zuinig)

Toegegeven, duurzame transportmiddelen als de trein zijn best duur. Maar de fiets is wél goedkoop – en scheelt ook nog eens veel CO₂-uitstoot. Kijk of je wat vaker de fiets kunt pakken in plaats van de auto, bijvoorbeeld om boodschappen te doen of je kinderen naar school te brengen.


Is de auto toch praktischer? Probeer dan wat zuiniger te rijden. Met een zuinige rijstijl bespaar je zo’n 10% op je brandstofverbruik wat ook nog eens beter is voor het milieu. Of kijk of je een auto kunt delen.


Een duurzaam pensioen

Met bovenstaande tips kun je een hoop zelf doen om energie en geld te besparen. Maar ook bedrijven kunnen een bijdrage leveren aan de toekomst van onze planeet. Zo laat Nationale-Nederlanden bij het beleggen van je pensioenpremie duurzaamheidscriteria meewegen. Meer weten? Lees op welke manieren Nationale-Nederlanden werkt aan een duurzame toekomst. En ontdek hoe groen jouw pensioen is in deze.